Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Prohlížení > Lokalizace > Lokality v okresu: > Jeskyně U hamru

Lokalizace

Jeskyně U hamru

Všeobecná charakteristika

Kraj: Jihočeský kraj
Okres(y): Český Krumlov
Katastrální území: Český Krumlov
Mapové listy: 3223, 32232
Geologická správní oblast: Šumavské moldanubikum - jv. část (okresy ST, PT, CK, CB, PI)
Lokalizace: Ve skalní stěně na S straně silnice Český Krumlov-Kájov pod obcí Staré Dobrkovice, 50 m JV od přemostění potoka Polečnice.
Charakteristika objektu: Krasová jeskyně ve vápencové skalní stěně v údolí potoka Polečnice.
ID : 958

Geologie

Geologická charakteristika: Jeskyně U hamru je jednou z nejvýznamnějších jeskyní ve vložkách krystalických vápenců moldanubika. Je známá zejména jako paleontologické a archeologické naleziště, popsané L.Franzem a A.Liebusem, kteří zde v l.1933-34 odkryli pozůstatky přechodného sídliště lovců ze středního paleolitu s hojnými osteologickými nálezy wuermské fauny. Jeskyni představují tři v současné době vzájemně izolované podzemní dutiny o celkové délce 65 m, otevřené na povrch pěti vchody. Největší prostora jeskyně (7x4x2 m) je vybetonováním počvy, přizděním a přitesáním upravena na sklepení dnes již zbořeného přilehlého stavení, jinak jeskyni tvoří úzké puklinové chodbičky. Pro paleolitické osídlení byla důležitá existence rozměrného abri, klenoucího se podél celé skalní stěny a spojujícího původně všechny dutiny v jeden souvislý celek. Abri později zaniklo denudačním ústupem údolního svahu. Jeskyně vyniká relativně bohatou, dnes již však většinou zničenou krápníkovou výzdobou. Poměrně mocné akumulace sintrů dobře fosilisovaly osteologický materiál. Tím se lokalita liší od jiných krasových dutin v krystaliniku, kde kyselé výplně zachování fosilií většinou neumožňují. Z fosilních savců byly na lokalitě nalezeny např. Coelodonta antiquitatis, Mammuthus primigenius, Equus cf.germanicus, Equus hemionus, Rangifer tarandus, Megaceros sp., Bos seu Bison sp.,Percrocuta spelaea, Panthera spelaea, Ursus spelaeus a další. Fosiliferní uloženiny byly v jeskyni zatím jen nedostatečně prostudovány a ve značné míře jsou zde dosud zachovány.
Regionální členění: Český masiv - krystalinikum a prevariské paleozoikum - moldanubická oblast (moldanubikum) - metamorfní jednotky v moldanubiku
Stratigrafie: proterozoikum
Témata: paleontologie, archeologie, petrologie
Jevy: kras
Původ geologických jevů (geneze): akvatická (činnost vody), chemogenní
Hornina: vápenec
Geologický význam: geoturistická zajímavost (geotop)

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Geologické lokality doporučené k ochraně
Ochrana geologického fenoménu: A - je předmětem ochrany (geologie + ostatní)
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Jeskyně U hamru je významným paleontologickým a archeologickým nalezištěm. Bylo zde odkryto sídliště lovců z paleolitu s hojnými osteologickými nálezy pleistocenní fauny a s kostěnými artefakty a je jediným dokladem prehistorického osídlení jeskyní na území jižních Čech. Jeskyně jako jediná v jihočeském moldanubiku vyniká i typickými formami sekundárních kalcitových výplní.
Střety zájmů: sběratelství, skládky odpadků, dopravní stavby
Popis střetů zájmů: Okolí jeskynních vchodů s polohami fosiliferních sedimentů bylo v r.1990 narušeno výstavbou přeložky okolo vedoucí silnice a demolicí stavení přiléhajícího ke skalní stěně. Pronikání neukázněných návštěvníků dovnitř jeskyně mělo za následek devastaci většiny krápníkové výzdoby, lokalita je ohrožena i ze strany sběratelů fosilií. Jeskynní vchody jsou využívány jako skládka odpadků.

Literatura

Cícha J.(1990): Nové výzkumy v jeskyni U hamru. Speleofórum '90,str.12-13.Brno. Cícha J.(1991): Speleologický průzkum jeskyně U hamru v Dobrkovicích z pohledu archeologie a paleontologie. Výběr, roč.28, str.52-54.České Budějovice. Franz L.(1936): Die aelteste Kultur der Tschechoslovakei. Mitteilungen der deutschen Gesellschaft der Wissenschaft und Kunste in der Tschechoslovakischen Republik in Prag, č.2,str.1-48.Praha. Kodym O. et al.(1990): Vysvětlivky k základní geologické mapě ČSSR 1:25 000, list 32-232 Český Krumlov.ÚÚG,72 str.Praha. Liebus A.(1934): Beitraege zur Kenntnis der Wirbeltierfauna des boehmischen Quartaers.Lotos, roč.82,str.5-38.Praha. Liebus A.(1936): Die fossilen Wirbeltierreste der paleolitischen Station in Krumau. Mitteilungen der deutschen Gesellschaft der Wissenschaft und Kunste in der Tschechoslovakischen Republik in Prag, č.2, str.49-102.Praha.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Cicha Ivan, 08.11.94
Aktualizoval(a): Seifert Antonín 16.09.10

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 958 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-05-03]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/958.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]